Avskrift av anteckningar gjorda 1976 av Valter Hansson, Malmön

 

Andreas Andersson - Hallberg- kallad "Backlin" kom från Hermanö och gifte sig med Juliana (Julljanna) Tillroth, som var syster till "Tollbuns" hustru. Döttrar till Hallberg var:

 

1  Anna Katarina, född 1858 och gift med Herman Knape.

     "Backa" = Olianna var gift med "Backlin"? Katarina, Knapes mormor var från "Vigane"?

 

2  "Hilda i gatan"

 

3  Josefina, som dog i 40-årsåldern.

 

"Backlin" var bror till "Anna på torget", som var gift med Olaus.

Inga "Back" var syster till "Backlin". Inga var gift med Herman Bengtsson, kallad "Bratten".

Han kom från "Bratten" vid Hovenäset.

 

Andreas Svensson, kallad "Tollbun", var broder till

 

a)  Maja "i Bäcken", som var gift med Mattias Andreasson,

b)  Lena, som var gift med Andreas Henriksson,

c)  Johanna i Tullboden, som var gift med "Stolp-Alfred".

     (I 1860- års längd står det Anders Svensson).

 

Inga "Bratt" var först gift med Samuel Johansson, som omkom i Ålesundsolyckan 1868 och hade i detta äktenskap dottern Julia, som sedermera gifte sig med Olof Hansson, Russvik. Svea Amandusson är dotter till Julia.

 

En syster till "Backlin" var gift på Hovenäset och mormor till Karl Larsson (-Mässing). Karls föräldrar var Hilma och Lars på Klåvberget.

 

Far till "Backlin" kom till Malmön från Herrön, Gullholmen. Troligen hette han Anders Pettersson, men kallades Hallberg. Han var skeppare på den fiskebåt, som i snöstorm seglade på land vid Gamleskagen i Danmark. Båten hette SCHINGRA och förliste natten mellan 19 - 20 april 1860. Två unga bröder, Hans och Karl Kristiansson på Kullen kunde taga sig upp till bostadshus, medan de andra fyra drunknade eller frös ihjäl. Andra båtar från Malmön, som var i sällskap med SCHINGRA, fick i en glänta i snöyran se land och lade om kursen och klarade sig. En av de omkomna var min farmors förste make, Anders Hansson, 25 eller 26 år gammal. Hans familj lär ha kommit från Askum till Malmön. Maria och Anders var nygifta. Övrig besättning som omkom: Anders Johansson, skuthamn, far till Hilmer, gift med Abela. Han lär ha omkommit under lillbåten. Albin Brobergs farfar Ola i Hogeli omkom och enligt en uppgift omkom även Hallbergs 19-årige son. I så fall var de 7 man ombord. Hallberg var född 1799, Anders Johansson 1816, Anders Hansson 1833, Hans K 1835, Karl K. 1838. Albin Brobergs pappa var 13 år när olyckan hände.

 

Fiskare Andreas Andersson - Hallberg - "Backlin", fiskel. 38, född 17/?7 1830, död 11/11 1914. Fiskel 38 = Strandvägen 39 (idag Andersson, Siv Asta).

 

1 kopia till Inge Dahn

1    "       "    Karl-Axel Olausson                                  Malmön 1 sept 1988

                                                                                         Evert Nisenius

 

Ur Valter Hanssons anteckningar

 

När Hans Tillroth f. 1837 omkom

 

"Det blev storm och ett farligt väder utfrån sjön, när Hans Tillroth (f. 1837) och dennes måg Oskar Alfredsson (f. 1870) omkom på Soten. Det var söder om Klövskär. De hade last med salt sill. Det var om vintern (2.12.1893). Det var visst Oskars och hans fars sillegarnsbåt, vilken var öppen = odäckad, som Hans och Oskar omkom med. Hans Mattiasson hade varit hemma med sill och var på väg norrut, när han träffade Tillroth och ropade till honom att det blir dåligt väder. Tillroth svarade att han tänkte hinna över Soten.

Hans Tillroth och Hans Mattiasson (f. 1838) tog ut tomter samtidigt."

 

 

Valter Hansson - Ur Olof Bäcks dagbok

 

På våren bildades bl a vadlaget "Björnarna" på 12 man. Mattias Eliasson var vadbruse (förman). I den övriga besättningen ingick  Adolf Tilleroth. Detta vadlag övergick från landvad till storsillsnörpvad samt därefter till skarpsillsnörpvad.

 

År 1882 bildades vadlagaet "Gråbenen" som bestod av 11 man. Petter Eliasson var bruse. Hans Tilleroth var en av de övriga i vadlaget. Detta uppphörde år 1884.

 

I landvadlaget "Rävarna" , som bildades 1896, ingick 12 man inkl. brusen Ferdinand Olsson. Albin Tilleroth var en av den övriga besättningen.

 

Eftersom sillen efter 1896 slutade att i någon nämnvärd omfattning gå inomskärs, inköptes tillsammans med vadlaget "Kupungarna", Malmön, år 1898 en snörpvad hos Lindboms i Lysekil, avsedd för handsnörpning. Vadlaget "Rävarna"  upplöstes våren 1914  efter att ha hållit ihop i 17 år.

 

År 1898 bildades snörpvadlaget "Familjen" av 13 man med Martin Pettersson som bruse. Adolf Tilleroth ingick i besättningen.

 

                                                                                                    Malmön den 6 sept 1988

                                                                                                    Evert Nisenius