PRESSMEDDELANDE

Havet ur olika perspektiv på Tjärnö i sommar

Tjärnö marinbiologiska laboratorium öppnar portarna för allmänheten i sommar. Akvarieöppethållande, exkursioner med forskningsfartyg och populärvetenskapliga föreläsningar är aktiviteter som börjar efter midsommar och pågår under sju veckor. Förra veckan nominerades Tjärnölaboratoriets informationsverksamhet till Nationalencyklopediens Kunskapspris "för en aktiv, spännande och mångsidig kunskapsspridning kring havets biologi och havsnäringarna".

I detta Sveriges artrikaste akvarium kan besökaren fascineras av havets biologiska mångfald. Man kan studera hällkarens alger och djur, se myllret av liv i en ålgräsäng, kika in i hummerns grotta och klappa röda sjösolar och sjögurkor. Sprattlande smådjur ser man i mikroskopen. Levande marinbiologer berättar och förklarar.

På tisdagar erbjuder vi de populära exkursionerna med laboratoriets forskningsfartyg. I Kosterfjorden mäter vi salthalt, temperatur och siktdjup och hämtar upp alger och djur från bottnarna.

På torsdagkvällar ger vi en serie populärvetenskapliga föreläsningar om havet. Fiskeriverkets Sven Gunnar Lunneryd inleder, och behandlar såväl jakt på knubbsäl som den pågående säldöden. Om hur det är att måla vid havet berättar den erfarne marinkonstnären Hans Dahlgren. Poeten och litteraturvetaren Gunnar D Hansson har ett nära förhållande till havet, och presenterar makrill, lunnefågel och idegran - tre särskilt bohuslänska arter. Av fiskeriforskaren Anette Ungfors kommer vi få veta hur fisket efter krabbtaska ser ut idag och hur det kan utvecklas. En bild av det bohuslänska fisket för 8000 år sedan får vi av arkelogen Hans Kindgren. Tomas Lundälv visar rörliga bilder av korallrev från olika nordiska djupvatten. Serien avslutas då Mia Dahlström rapporterar från den forskningsfront där man söker miljövänligare alternativ till giftiga båtbottenfärger.

Fullständigt program finner man här.

Tjärnö 18 juni 2002

För ytterligare upplysningar:

Martin Larsvik

marinbiolog, informatör

Tjärnö marinbiologiska laboratorium

tfn 0526 - 686 21

Martin.Larsvik@tmbl.gu.se


Martin.Larsvik@tmbl.gu.se