News & Events

General Information

Public Information

Staff

Education

Research & Development

Library & Databases

Aquascope

External Links

Home

 

  

Home

 

Invigning av Lars Afzelius-laboratoriet 4 juni 2004


Lars Afzelius

Akademiska Hus har för Göteborgs universitet gjort den hittills största om- och tillbyggnaden av Tjärnölaboratoriet. Lars Afzelius-laboratoriet – uppkallad efter laboratoriets dynamiske föreståndare 1974-99, som gick bort 2001 – är med sina 1300 m2 ett värdefullt tillskott för marinekologisk forskning. Dessutom har delar av kursbyggnadens två nedre våningar renoverats och en förrådsbyggnad uppförts. Den totala kostnaden är 45.5 miljoner kronor.

Under invigningsceremonin kom två dykare upp ur viken med en tångomgärdad bronsplakett med texten Lars Afzelius-laboratoriet. Den transporterades av en 75-hövdad kedja av Tjärnölaboratoriets anställda fram till Kronprinsessan Victoria, som hängde plaketten på plats.


Kronprinsessan Victoria invigde Lars Afzelius-laboratoriet genom att hänga upp en bronsplakett vid entrén. Till höger administrativ chef Lars Hagström och föreståndare Kerstin Johannesson.

Såväl Kronprinsessan som övriga 60-talet inbjudna gäster fick därefter en rundvandring i de nya lokalerna och en presentation av laboratoriets forskningsprojekt och undervisning. Under fartygsutfärd till Kosterfjorden informerades gästerna av såväl marinbiologer som yrkesfiskare om Kosterfjordens värden. Räktrålaren Brattvåg och Lilleskär, som fiskar havskräfta med bur, var denna dag ute på specialuppdrag för att visa sitt fiske och servera fångst för gästerna. Brattvåg gjorde detta en junidag för 22 år sedan då Kungen invigde den då största tillbyggnaden på Tjärnö.


Lars Afzelius-laboratoriet, till vänster, är sammanbyggt med den äldre kursbyggnaden med ett inglasat trapphus.

<- Tillbaka


Senast ändrad 11 juni 2004, Martin.Larsvik@tmbl.gu.se